čtvrtek 30. prosince 2010

Slovo na 30.12.2010

Obraťte se ke mně a dojdete spásy, veškeré dálavy země. Já jsem Bůh a jiného už není. (Izaiáš 45,22)
Odstraňte veškerou špínu a přemíru špatnosti a v tichosti přijměte zaseté slovo, které má moc spasit vaše duše. (Jakub 1,21)

S velkou radostí jsem přijal vyhlášení roku Bible Českou biskupskou konferencí. V pastýřském listě se kromě jiného praví: 
„Jde o Boží slovo. Sám Bůh k nám mluví, protože má o nás výsostný zájem, má nás rád. Dává se nám nejen poznat, ale ve svém slově nám dává i sebe samého. Abychom dobře rozuměli Božímu slovu, musíme se jistě zabývat historickými okolnostmi, způsobem biblického vyjadřování atd., ale to všechno je jen pomůcka, příprava na přijetí toho, co nám Bůh říká, co daruje.“
Brněnský biskup Vojtěch Cikrle ve svém pastýřském listě píše:
„Milé sestry, milí bratři, všechny tyto požadavky a výzvy, které nás staví na práh nového začátku oživení pastorace skrze Boží slovo, nás zvou k otevřenosti vůči Bohu a jeho působení a rovněž k našemu osobnímu kreativnímu nasazení. Letos na podzim v rámci biblického diecézního programu VEZMI A ČTI bude v Brně opět pořádán vzdělávací Biblický kurs, tentokrát se zaměřením na knihy Exodus a Lukášovo evangelium. Kromě toho bude k dispozici nový biblický diecézní web – s užitečnou nabídkou pro žití z Božího slova. Další pomůcky a nabídky budou následovat.“
My evangelíci jsme se mnoho let vraceli k době, kdy katolická církev brojila proti Kralické Bibli a pronásledovala její čtenáře.
Boží slovo však říká, že „…první budou poslední a poslední první.“ (Marek 10,31)
Necháme se zahanbit našimi katolickými bratry anebo se necháme i my oslovit výzvou  „Vezmi a čti“?
(Rev. Jaroslav Kratka)

Žádné komentáře:

Okomentovat